Verslag DYC Studiereis Portugal

Verslag DYC Studiereis Portugal

Op de eerste dag werden wij hartelijk ontvangen door de organisatie op het station en kregen wij een goodie bag met daarin de plattegrond van Aveiro, bon voor een rondvaarttocht & workshop voor het maken van de plaatselijke lekkernij Oves Moles, een hoed van het International Youth Forum (IYF) en een zonnebril van het IYF. Hierna hebben we de stad verkend, enkele groepsfoto’s gemaakt en de hiervoor genoemde bonnen gebruikt. Om 17.30 begon de cultural market waarbij iedereen zijn/haar land presenteerde, de lekkernijen van de landen werden uitgedeeld en de presentjes van de bloedbanken per land werden uitgedeeld. Daarnaast heeft de burgemeester van Aveiro ons toegesproken over dat hij graag wilde dat er meer samenwerking moet zijn in Europa en dat dat de sleutel is tot ontwikkeling en welvaart. Hij vond het daarom ook mooi om alle jongeren te zien uit verschillende landen en die samen het bloeddonorschap willen ontwikkelen.

 

Aan het begin van het filmpje valt de traditionele Portugese muziek Fado te zien in het restaurant van de donorvereniging in Portugal met behulp van dit restaurant zamelen zij geld in om te gebruiken voor hun promotionele activiteiten. Hierna valt de universiteit van Aveiro te zien waar wij verbleven en de presentaties werden gegeven. De eerste presentatie ging over de structuur, de pluspunten en de minpunten van het International Youth Committee (IYC). De tweede presentatie van Jorge Jorge ging over marketing waarbij er 4 stappen zijn om mensen te werven voor het bloeddonorschap namelijk: Inform, Motivate, Engage & Loyalty. De derde presentatie van Abel Pereira ging over persoonlijke vaardigheden en ontwikkeling. De kern van zijn verhaal was dat de technologie en kennis om ons heen constant veranderd en daardoor moeten wij mee veranderen. Na de presentaties zijn we naar het centrum voor bloed en transfusie van Coimbra gegaan. Hier hebben wij een presentatie gekregen over bloed en hoe het bloed doneren werkt in Portugal. Daarnaast hebben hebben wij ook een rondleiding gekregen in het centrum. We hebben de dag afgesloten met een diner in het restaurant van de donorvereniging.

 

De dag begon met een presentatie over interne en externe communicatie waarbij voorbeelden werden gegeven van de diverse soorten marketing om mensen te motiveren om bloed te geven. De tweede presentatie was van udream, een organisatie dat ernstig zieke kinderen helpt om hen een onvergetelijke ervaring te geven die op maat zijn gemaakt (https://www.youtube.com/watch?v=mAn8HfSsoAQ). Na de presentatie zijn we de stad ingegaan om de bloeddonororganisatie in Portugal te promoten. Met acties als (1) gratis knuffels, (2) mensen mochten kiezen tussen drie deuren waarbij de gedachte was dat ze die deur kozen om dat ze dat gevoel willen verhogen (liefde, solidariteit en plezier). Achter de deur stonden de vrijwilligers klaar om het gevoel te versterken. (3). Een zebra oversteken met een bord en midden op de zebra blijven staan waarbij op het bord staat ‘weet je wat mijn dag beter maakt?’ en op de andere kant stond ‘Jouw glimlach’. (4). Een flashmobachtig event waarbij wij de boulevard van het strand opgingen en tegelijkertijd allemaal bevroren. Hierna ontdooide we allemaal en gaven we flyers weg met de tekst ‘E se o temp parasse, quantas vidas salvavas?’ wat betekent ‘ en als de tijd stilstond, hoeveel levens hebt u dan gered? Ook hebben we tijdens deze activiteit de bloedbankbus aan het strand gezien, deze zag er veel gedateerder uit dan onze MALs maar de bus functioneerde prima.

Aan het begin van de laatste dag werd een feedbackronde gehouden van de vertegenwoordigers van de landen en hierbij werd ook besloten in welk land het volgende IYF werd gehouden. De keuze was tussen Nepal en Azerbeidzjan waarbij de laatste heeft gewonnen. Hierna valt in het filmpje te zien hoe enkele deelnemers het evenement hebben beleefd.