Met Kim de Jong (39) en Pellito naar de bloedbank

Met Kim de Jong (39) en Pellito naar de bloedbank

Door Anne-Fleur van der Heiden

Ze zit net tussen twee banen in. Van leerplanontwikkelaar met Frans als achtergrond bij Stichting Leerplanontwikkeling in Enschede, wordt Kim de Jong per september 2016 leesconsulent bij bibliotheek Midden-Brabant, waar ze al drie jaar lang iedere maand voorleest. Dat bloeddonor Kim de Jong een kinderboekje heeft geschreven is dus niet zo gek. Met ‘Pellito gaat naar de bloedbank’ kunnen jonge kinderen lezen hoe het er bij de bloedbank aan toe gaat.

Hoe kwam je op het idee om een kinderboekje te schrijven?

Mijn kinderen gaan altijd mee als ik bloed geef. De jongste was twee en de oudste was vier toen ze voor het eerst bij Sanquin kwamen. Ze vinden het er altijd heel leuk en ze zijn grote fans van de pelikaanknuffel. Helemaal als ze er één mee naar huis mogen nemen. De kinderen worden altijd in de watten gelegd. Mijn dochter wilde toen ze zeven jaar oud was een spreekbeurt geven over de bloedbank. Dat vertelde ze bij de afnamelocatie in Tilburg. Ze kreeg meteen allerlei materialen mee en ze had zelfs het geluk dat er die ochtend een donatie was mislukt, de zakken waren nog schoon en die heeft ze ook meegekregen. Op de website van Sanquin is informatie beschikbaar voor oudere kinderen voor spreekbeurten. Maar niet voor mijn zoontje van toen vijf jaar oud. Daar heb ik op ingespeeld. Uiteindelijk bleek door de spreekbeurt van mijn dochter dat ook lang niet alle kinderen van groep 5 weten wat een bloedbank is”.

Pellito is een klein pelikaantje dat met zijn moeder meegaat naar de bloedbank. Met eigen ogen ziet hij wat er moet gebeuren, voordat er bloed kan worden gegeven.

Heb je lang nagedacht over de ingrediënten van het verhaal?

“Ik lees elke maand voor in de bibliotheek aan peuters en kleuters. Die doelgroep ken ik dus vrij goed want ik doe het al drie jaar. Het verhaal moet toegankelijk zijn, niet teveel tekst. De stappen moeten wel goed uitgelegd worden met duidelijke, kleurrijke plaatjes. Al snel wist ik dat ik het logo van Sanquin wilde gebruiken: de pelikaan. De naam ‘Pellito’ heb ik zelf verzonnen. In februari tijdens de carnavalsvakantie ben ik gestart met de eerste tekeningen. In juli lag het boekje er”.

De illustraties heb je ook zelf gemaakt?

“Ja, dat klopt. Daar heeft het kleine knuffeltje model voor gestaan. Ik ben eigenlijk helemaal geen tekenaar. Absoluut niet zelfs. Ik had ook niet verwacht dat ik het kon, maar verrassend genoeg is dit er toch uitgekomen. Ik moest natuurlijk ook op de details letten, dat de zak met bloed op elke tekening meer is gevuld. De tekeningen heb ik gescand en in een fotoprogramma gezet. In eerste instantie was het een fotoboekje. Lia Linkels, de teamleidster van de afnamelocatie in Tilburg, gaf aan dat ze het boekje zo leuk vond dat ze er meer exemplaren van wilde hebben. Na een korte zoektocht kwam ik uit bij een uitgeverij”.

Een korte zoektocht, het was dus niet moeilijk om een uitgeverij te vinden?

“De plaatselijke boekhandel tipte Boekscout.nl. Boekhandels verkopen dergelijke boeken niet gemakkelijk omdat het zo specifiek is. Ik heb het boek ook niet geschreven om het per se breed te verkopen. Mijn bedoeling was om bij de afnamelocaties iets neer te leggen voor jonge kinderen ter aanvulling op de website van Sanquin. Boekscout.nl geeft kleine oplagen uit en ze werken met ‘printing on demand’. Op verzoek wordt het boek geprint. Ik mailde mijn bestand en aan de hand daarvan werd ik uitgenodigd voor een auteursmiddag. Het is vrij snel gegaan eigenlijk”.

Moest je toen nog veel aan je verhaal veranderen?

“Aan het verhaal hoefde niet zoveel te gebeuren, ik heb het alleen een beetje bijgeschaafd. De uitgeverij vroeg wel om nog meer tekeningen om alle bladzijden van het boekje te kunnen vullen. Anders bleven er zes pagina’s leeg, haha!”.

Denk je dat je nog een kinderboek gaat schrijven?

“Ik heb er nu de tijd niet voor, maar ik heb al wel een eerste aanzet gedaan. Het wordt in ieder geval heel anders. ‘Pellito gaat naar de bloedbank’ is echt voor de hele kleintjes. Nu wil ik iets schrijven voor kinderen tussen de acht en tien jaar. Als kind was ik al gek op lezen. ‘Geef me de ruimte,’ van Thea Beckman was mijn lievelingsboek. Lezen is nog steeds een grote hobby van me.”

20160801 Cover 'Pellito'.

Pellito gaat naar de bloedbank is te bestellen op Boekscout.nl:

https://www.boekscout.nl/shop/_.aspx/Met_Pellito_naar_de_Bloedbank_prentenboek?bookId=5883