Eeuwig dankbaar …

Eeuwig dankbaar …

Eeuwig dankbaar …

Toen Elke werd geboren was het bilirubinegehalte in haar bloed te hoog. Ze zag helemaal geel. Dit was voor de artsen een reden om verder te gaan zoeken.

Bilirubine is een afbraakproduct van de rode bloedcellen. (het is dezelfde stof die er ook voor zorgt dat een blauwe plek na een aantal dagen geel kleurt). Als er bij een baby met een te hoog bilirubinegehalte niet wordt ingegrepen kan er een hersenbeschadiging optreden, met in het ergste geval een mentale handicap tot gevolg.

Ze kreeg fototherapie, dat wil zeggen dat ze een tijdje onder een speciale lamp werd gelegd. Dit soort lampen geven paarsblauw licht, waardoor bilirubine wordt afgebroken. Toen de fototherapie niet voldoende bleek te helpen werd besloten dat een bloed wisseltransfusie nodig was.

Tijdens een bloed wisseltransfusie wordt het bloed van de baby volledig vernieuwd. Dit gaat via de navelstreng. Er wordt met twee zakken gewerkt, in eentje zit het ’nieuwe bloed’, dit gaat het lichaam in. De andere zak is bestemd voor het ’afvalbloed’, dat stroomt het lichaam uit. Op deze manier ontstaat een soort circulatie. Het doel hiervan is om afvalstoffen te kunnen verwijderen. Om zeker te zijn dat alles goed ’schoon spoelt’ wordt twee keer het volume van het bloed van het kindje gebruikt. Veel baby’s die een bloed wisseltransfusie moeten ondergaan hebben met de resusfactor te maken. Dit was bij Elke niet het geval. Wat het wel was weet ze niet.

Na de transfusie is alles goed gekomen. Elke is gezond, is intussen moeder van twee kinderen en
heeft nooit klachten gehad. Natuurlijk is ze de donor hier heel dankbaar voor. Ze weet dat haar bloedgroep ’O positief’ is, een gangbare bloedgroep, omdat deze door iedereen die ook een positieve resusfactor heeft kan worden ontvangen. (Met positieve resusfactor worden alle bloedgroepen met een plusje bedoeld, dus O+, A+, B+ en AB+)
Het lijkt haar speciaal om zelf ook bloeddonor te worden. Helaas mag dit niet vanwege de transfusie.
Intussen is ze verpleegster. Tijdens haar werk krijgt ze veel met ernstig zieke mensen te maken en ze vindt het een mooi idee dat ze op deze manier toch kan helpen.