En dan de vierde dag

En dan de vierde dag

En dan de vierde dag.

Het weer is fantastisch als de deelnemers aan de 101e Nijmeegse vierdaagse door een zinderend Cuyk lopen.Begeleid door luide muziek, enthousiast gejuich, schouderklopjes en een onophoudelijk applaus gaat het richting de Maas waar men Noord-Brabant verlaat en via een pontonbrug de oversteekt naar Noord-Limburg maakt. Vervolgens gaat het via Mook en Molenhoek naar de provincie Gelderland. Dan is er nog de doortocht door Malden, voordat men aan de intocht in Nijmegen begint. Een lange rechte weg naar Nijmegen.

De Via Gladiola.

Als de wandelaars hier zijn aangekomen, voelen de meesten hun vermoeide rug en pijnlijke voeten niet meer. Ze lopen, wetend dat ze het bijna volbracht hebben, fier rechtop en trots de stad in, omringt door duizenden toeschouwers. Sommigen worden omhelst door bekenden of familieleden en overladen met bossen bloemen, die meegezeuld moeten worden naar de finish. Het legioen wordt als het ware op handen gedragen!

Voor de bloed- en plasmadonors die herkenbaar zijn aan hun T-shirt wacht er nog een extra verrassing, want er is ook een welkomstcomité van Sanquin en de donorvereniging aanwezig. De medewerkers van Sanquin zijn allemaal gekleed in een oranje T-shirt.

Een van hen heeft zelfs haar teennagels in de vierdaagse kleuren gelakt. Ze klappen onvermoeibaar voor de ononderbroken stroom wandelaars en roepen aanmoedigingen zoals: ”Goed zo kanjer … Je bent een held!” of ”Ja, nog even .. Je bent er bijna!”

Er worden gladiolen aangeboden en men probeert de aan hun T-shirt herkenbare donors de tent in te lokken. Daar krijgen ze dan broodjes aangeboden met koffie of iets fris. Ook zorgen enkele enthousiaste medewerkers voor nootjes of zoete versnaperingen. De donors kunnen in de tent even gaan zitten en bijtanken voor ze aan de laatste etappe beginnen. Er wordt ze ook gevraagd of ze tijdens de intocht of na het afmelden en in ontvangst nemen van hun kruisje op de Wedren een selfie willen maken en over hun ervaringen willen berichten. En enkele dagen na de vierdaagse kwam dit bericht binnen:

 

Beste mensen

Hierbij een foto van mijn man en mijzelf met het verdiende 4Daagse kruisje 2017 en een foto van de donatie van mezelf de maandag NA de 4Daagse.

Mijn naam is: Lenny van Dam.

Afnamelocatie is: Leiden.

De 4Daagse 2017 was weer geweldig, het is de 8e keer dat die door ons gelopen werd en is voor ons een evenement waar wij het hele jaar naar uitkijken.

Het lopen, het feest, het enthousiaste publiek, de organisatie maken elk jaar zoveel indruk op ons, de mede wandelaars, de studenten die je elke ochtend succes wensen, de kinderen met hun snoepjes, komkommers of zoute koekjes, de muziek, het vormt

4 dagenlang een glimlach om onze mond.

En ook het weer was prima dit jaar.

Vlak voor de 4Daagse kreeg ik een oproep om bloed te komen geven, maar het leek mij verstandiger om na de 4Daagse te gaan. En dat doe ik altijd graag omdat het voor mij een kleine moeite is en voor degene die bloed nodig heeft, kan het soms van levensbelang zijn. Mijn man heeft ook altijd bloed gegeven en door hem ben ik daar ook mee begonnen toen ik hem leerde kennen. Ik vind het fijn om dit voor je medemens te doen.

Met vriendelijke groeten, Lenny

 

We hadden al eerder leuke reacties op onze ‘selfie’-actie ontvangen, die al eerder werden geplaatst op onze Facebookpagina.